Loksien Peseminen Kotona
Loksien pesu on asia joka puhuttaa niin ihmisiä joilla on loksit kuin niitäkin joilla lokseja ei ole. Loksien maine on pitkään ollut negatiivinen, usein kuulee puhuttavan lokseista epäsiistinä ja likaisenakin kampauksena. Loksien kantajat joutuvatkin tuon tuostakin vastailemaan kysymyksiin pesevätkö he loksejaan koskaan??
Mielestäni on tärkeä avata keskustelua ja jakaa tietoa loksien myyteistä. Haluan omalta osaltani olla poistamassa näitä vanhoja pinttyneitä ennakkoluuloja. Huom. nämä ovat omia mielipiteitäni ja perustuvat omiin kokemuksiini viimeisen 20 vuoden ajalta loksien kantajana ja tekijänä.
Loksit pitää pestä. Rasvaiset, likaiset hiukset eivät mene takkuun. Tai ainakaan niistä ei muodostu terveitä, puhtaita ja siistejä lokseja.
Lokseihin jää shampoo jäämiä, pakokaasuja jne epäpuhtauksia jotka saadaan pois vain syväpuhdistamalla.
Tämä myytti loksien likaisuudesta liittyy luultavasti vanhoihin (vääriin) tekniikoihin ja väärinkäsityksiin. Lokseja ollaan pesemättä ainoastaan ihan alussa kun loksit on juuri tehty. Tämän noin kuukauden pituisen jakson aikana suosittelen että lokseja kastellaan mahdollisimman vähän. Tämän jälkeen loksit tulee pestä säännöllisesti!
Suosittelen pesua lokseille erikseen tarkoitetuilla tai laadukkaalla luonnonmukaisella shampoolla kerran viikossa. Kaikilla on kuitenkin on oma sykli hiusten ja päänahan likaantumiseen.
Tuotteet:
Älä käytä avoimelle hiukselle suunnattuja “tavallisia” shampoita tai hoitoaineita. Nämä “tavalliset” shampoot perustuvat suoran hiuksen tarpeisiin, niihin lisätään mm. silikoonia, jotta hiukset eivät menisi takkuun. Shampoihin lisätään myös kemikaaleja, jotka suorasta hiuksesta poistuvat suunnitellusti huuhtelussa, mutta jotka lokseissa jäävät jumiin, loksien sienimäisen rakenteen takia. Nämä jäämät estävät hiusta takkuuntumasta ja loksia muodostumasta, lokseihin jumiin jääneet eri tuotteiden kemikaalit ja liat voivat reagoida keskenään ja tuottaa mm. pahaa hajua.
Pesuun käytetään siis lokseille erikseen suunnattuja shampoita tai luonnonmukaista shampoita jossa ei ole sulfiittia, silikonia eikä kemiallisia väri ja haju aineita. Suosittelen lokseille suunnattuja shampoita, koska niihin on lisätty luonnonmukaisia hiuksia hoitavia aineita! Lokseille suunnatuissa shampoissa on siis otettu jo huomioon että lokseille ei usein käytettä hoitoaineita erikseen, joten ne on lisätty shampoon sisään. Lokseille suunnitelluissa shampoissa on myös usein syväpuhdistavia elementtejä ja loksien tiivistymistä auttavia aineita kuten merisuolaa jne.
Itse voin kokemuksesta suositella ainakin seuraavia merkkejä:
Suoran hiustyypin lokseille: Dolly Locks, Raw Roots, Knotty boy, Dreadone palashampoot, Davines: Solu syväpuhdistava shampoo
Afro ja mixed hiustyypin lokseille: Living Proof, Jamaican Mango & Lime, Shea Moisture, Natural Beauty Shop, Sumilayi
Dreadstoryssä Harjutorinkatu 1 meillä on pieni shoppi josta löytyy yleensä suurin osa näistä merkeistä. Saatavilla on myös muita lokseille suunnattuja tuotteita, koruja ja esimerkiksi nukkumiseen tarkoitettuja lokseja suojaavia myssyjä ja duragejä. Tervetuloa tutustumaan!
Pesutekniikka:
!! SHAMPOO TULEE LAIMENTAA VEDELLÄ ENNEN PÄÄHÄN KAATAMISTA!!
Shampoo voi olla geelimäistä tai pala shampoota, makusi mukaan.
Pala shampoota ei saa hieroa suoraan lokseihin! Hiero shampoo palaa käsissäsi tai pyörittele sitä pienessä vesiastiassa ja kaada tämä shampoo vaahto lokseihisi. Dolly Locs myy myös erityisiä pala shampoo pesu pusseja, jotka ovat kaksinkertaisia, jotta pala shampoota ei joudu lokseihisi suoraan ja saa shampoon vaahdottumaan runsaasti.
Geelimäinen Shampoo: Kaada shampoo puolillaan olevaan vesipulloon, ravista vaahdoksi. Shampoo-vesivaahto pesee loksit paremmin, shampoota kuluu vähemmän ja sen levittäminen on helpompaa. Tämä todella kokeilemisen arvoinen kikka varsinkin jos loksisi ovat pitkät ja runsaat.
!! YHTÄ TÄRKEÄ KUIN PESU ON LOKSIEN RIITTÄVÄ HUUHTELU !!
Huuhtele loksejasi pitkään, ainakin tupla määrä siitä mitä olet tottunut huuhtelemaan avointa hiustasi pesun jälkeen. Kaikista shampoista jää helposti jäämiä loksin sisään.
!! LOKSIEN KUIVAUS ON TÄRKEÄ TEHDÄ OIKEIN !!
Heti pesun jälkeen puristele lokseistasi ylimääräinen vesi.
Älä kuitenkaan tee kiertoliikettä!
eli älä kierrä niitä kuin kuivaisit pyykkiä! Tämä venyttää loksin rakennetta ja tekee lokseihin ohuita kohtia joista ne sitten myöhemmin katkeavat. Jos loksisi ovat runsaat ja pitkät, muistathan että märkinä ne ovat erityisen painavat. Painavina ne vetävät päänahkaasi ja voivat heikentää loksin juurta. Koita parhaasi mukaan kannatella loksien painoa kunnes saat ne kuivemmiksi ja kevyemmiksi.
Puristele lokseja pyyhkeeseen. On hyvä käyttää mikrokuitu pyyhettä välttääksesi lokseihin kertyvää nukkaa ja pölyä. Pyyhkeeseen puristelua voi jatkaa silloin tällöin useamman tunnin ajan niin lokseistasi tulee pehmeät. Puristelun välissä älä kuitenkaan kääri loksejasi pyyhkeeseen vaan anna niiden ilmakuivaa ja käytä pyyhettä hartioillasi kerätäksesi tippuvan veden. Kuivuminen kestää kauan. Joten varaa sille aikaa. Itse pesen loksini yleensä aamuisin jotta aikaa on hyvin koko prosessiin. Tai viimeistään noin 6h tuntia ennen nukkumaa menoa, jolloin ehdin saada ne lähes kuiviksi. Jatkan kuivaamista hiustenkuivaajalla tarvittaessa. .
Hiustenkuvaimen käyttö ei ole suositeltavaa usein eikä pitkiä aikoja, se kuivattaa hiustasi ja tekee näin loksisi hauraiksi!
Älä ikinä laita loksejasi kiinni kosteina!!!
Jos sidot ne kiinni kosteina tai laitta kosteiden loksien päälle pipon ne voivat alkaa haista ja niihin voi muodostua loksi mätää!
! ! Jos olet pessyt loksisi ns. “väärin” voit tehdä niihin vahvan syväpuhdistuksen ja aloittaa puhtaalta pöydältä! Se poistaa jäämiä tehokkaasti ja saat uuden raikkaan alun lokseillesi ! !
Kaikille lokseille suosittelen syväpuhdistusta kerran vuodessa.
Kirjoitan oman postauksen tästä aiheesta myöhemmin! (Voit varata sivuiltamme ajan myös loksien syväpuhdistukseen ja kosteutushoitoon!)
Loksien sisään joutunut lika
Loksit keräävät ajan kuluessa sisäänsä nukkaa ja päänahkaa. Osa tästä lähtee syväpuhdistuksessa, osa ei. Ainut tapa estää nukkaa ja pölyä lokseissasi on estää niiiden pääsy lokseihisi. Ennakoivia toimenpiteitä on:
nukkaamattomien materiaalien käyttäminen kaikessa mikä on kosketuksissa lokseihisi. Tämä koskee niin pyyhkeitä kuin petivaatteitasi.
Vaatteet ja talvella varsinkin ulkovaatteet ovat se yleisin nukan aiheuttaja. Loksisi liikkuvat kävellessäsi ja kaulahuivistasi tarttuu niihn hyvin helposti nukkaa. Tämä nukka o ensin loksin pinnassa mutta jo parissa päivässä se koteloituu loksin sisälle.
erilaiset loksien suoja myssyt kuten: durag, bonnet cap, domecap. Nämä ovat silkkimäisesta nukkaamattomasta materiaalista tehjä lokseja suojaaviä päähineitä. Voit sipaista loksiesi suojaksi myös silkkihuivin ja ostaa silkkisen/ satiinisen tyynynliinan. Suosittelen niiden käyttöä niin usein kuin mahdollista. Mutta varsinkin kun loksit osuvat lattiaan tai muuhun mahdollisesti likaiseen pintaan tai milloin ilmassa leijuu esim pölyä. Esimerkiksi jumpatessa, siivotessa, marjastaessa, maalatessa jne
Tarkista loksiesi pinnat usein ja nypi kaikki mahdollinen epäpuhtaus pois jonka saat pois helposti. En suosittele varsinkaan ohuista lokseista nukan / pölyn poistoa pihdeillä. se useimmiten aiheuttaa loksi rakenteen löystymisen ja katkeamisen.